Takový sirup nikde nekoupíte


Jako malé děti jsme se často setkávaly s léčivými sirupy, které se daly běžně zakoupit v lékárnách. V dnešní době se sortiment trochu navýšil a lze skutečně zakoupit mnoho připravených čajových směsí na naše neduhy, ale zároveň i mastiček, tinktur, sirupů a dalších bylinných pochutin. Ovšem pokud se vydáte do přírody a nasbíráte si bylinky sami, zjistíte, že uvařit výborný léčivý sirup není vůbec těžké. Navíc vám udělá nejen radost, ale i ten pocit, že jste to dokázali stejně dobře jako vaši předkové, vás dokáže posunout dál k dalšímu hledání léčivých bylinek.
dva sirupy.jpg

Jak udělat dobrý sirup

To rozhodně není nic těžkého, jen je důležitá znalost bylinky, z které jste se rozhodli pochutinu udělat. Ne každá bude vhodná a také nemají všechny stejný účinek, tudíž léčivá síla bude působit rozdílně. Na výrobu budete potřebovat 500 g čerstvých bylinek, asi 700 -750 g cukru (zde můžete experimentovat, kombinovat bílý s třtinovým, nebo půl na půl s medem), 1 litr vody a asi 2 celé citrony, které musíte pořádně umýt. Důležité je květy neomývat. Bojíte se broučků a malé havěti, kteří tu mají momentální domov? Však i ti malí tvorečkové vědí, co je pro ně dobré. Ale nebojte, jejich vášeň je ještě světlo, takže když natrhané bylinky položíte na bílý papír, přikryjete utěrkou, malé potvůrky opustí rázem svůj příbytek. Květy si ovšem zachovají svojí léčivou moc.
sirup a vařečka.jpg

Další postup

Citrony, které jste pořádně umyli, nakrájíte na kousky. Vůbec nepřemýšlejte, jak dostanete ven jadérka. Naopak nechte je tam, protože mají svojí roli. Obsahují totiž pektin a tím pomáhají sirup zahustit. Bylinky zalijete vodou, přidáte nakrájené citrony a dáte vařit asi na 10 minut. Pak musíte nechat pracovat bylinky a to 24-48 hodin, kdy musí tento vývar odpočívat v teple nebo klidně i na sluníčku. Postupně se vám bude měnit barva. Poté scedíte přes plátýnko a nebojte se výluh pěkně vymačkat, ať vám neuteče ani kapička léčivého moku. Do čistého pak vsypete cukr, kdy poměr by měl být zhruba 1 litr a 750 g cukru.
sirup na lívanci.jpg
Nebojte se vysokého obsahu cukru, je důležitý, jelikož skvěle konzervuje. A hlavně ho pak nebudete konzumovat po litrech, ale po lžičkách, takže vám skutečně neublíží. Oslazenou tekutinu začnete na mírné teplotě zahřívat a nezapomeňte míchat. Až vám to pod rukou začne houstnout, máte svůj bylinný sirup hotový. Lék na kašel, průdušky, ale i sladidlo na lívance vám přinese nejen radost, ale i užitek.

Takový sirup nikde nekoupíte
Ohodnoťte příspěvek